Обръщение на г-жа Александра Топалова по повод 130 години 41. ОУ

130 години 41. ОУ „Св. Патриарх Евтимий”
 
Патронен празник
 
Уважаеми ученици, родители, колеги, скъпи приятели!
През 2021 г. 41. ОУ „Свети Патриарх Евтимий” навърши своя 130- годишен юбилей. Време, достатъчно за създаване на традиции, които превърнаха нашето училище в един от най-авторитетните духовни центрове в София, създаващ и разпространяващ знание. Години, които, съотнесени към многовековната европейска традиция, ни показват, че сме още в началото на един дълъг път...
В този тържествен миг у мене се преплитат благоговение пред старината и блаженство от усмихнатите лица на всички вас, представители на различни поколения, но обединени от духовната младост и мъдростта на зрелостта.
Във време на сериозни нравствени и физически изпитания всички ние – учители, служители, деца и ученици, родители, общество, доказахме, че не могат да ни спрат по пътя към познанието , към очакваното и неочакваното, познатото и непознатото. Вдъхновени от всеотдайния пример на великия духовен водач на българския род – св. Патриарх Евтимий, следваме неговите морални завети и извършваме своите делнични подвизи.
През тези 130 години училището се превърна в символ на знаещите и можещите хора. На свободните духом. На умовете, които търсят и даряват своите знания. 41. основно училище се е наложило като място, където мъдростта и младостта си дават ежедневна среща, за да чертаят пътищата към бъдещето, да създават мечти и надежди, да преодоляват трудности!
За това сме благодарни на всички, които подкрепиха и ще подкрепят нашата благородна кауза за изографисване на единствения в България храм на духовността, носещ името на нашия патрон – св. Патриарх Евтимий, убедени сме, че благотворителността, щедростта и духовността вървят ръка за ръка.
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!